Харчування матері і здоров'я дитини


Харчування матері і здоров

Є

дине джерело харчування для дитини, що ще не народилася, - це ви. Під час вагітності як ніколи важливо, щоб ваше харчування було різноманітним і збалансованим. При цьому зовсім не обов'язково складати складні дієти або їсти за двох. Все, що потрібно, - це поживні свіжі продукти, що перераховані нижче. Тільки-но ви завагітніли, запитайте себе, чи можна ваше сьогоднішнє харчування назвати здоровим і які ваші звички в їжі можуть бути шкідливі для дитини. Їжте більше свіжих овочів і фруктів. Скоротіть вживання солодкого та солоного. Відмовтесь від консервів.

НАЙВАЖЛИВІШІ ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ.

КАЛЬЦІЙ. Без цієї речовини неможливе правильне формування кісткових тканин і зубів дитини, яке починається приблизно з 8-го тижня вагітності. Кальцію вам буде потрібно удвічі більше звичайного. Його основні джерела: сир, молоко, кефір, зелені овочі. Оскільки в молочних продуктах багато жирів, старайтеся по можливості їсти знежирений сир, збиране молоко і тому подібне.

БІЛКИ. Під час вагітності потреба в білках збільшується, тому прагніть з'їдати більше продуктів з високим вмістом протеїну. Риба, м'ясо, горіхи, бобові, молочні вироби - все це багате на білки. У тваринних продуктах також немало жирів, а їх вжиток бажано обмежити. Тому м'ясо має бути пісне, а яйця свіжі, але у жодному випадку не сирі.

ВІТАМІН С. Сприяє зміцненню плаценти, підвищує опірність організму, допомагає засвоєнню заліза. Міститься в свіжих фруктах і овочах. У організмі не накопичується - ось чому надходження до організму вітаміну С має бути щоденним. Тривале зберігання і кулінарна обробка руйнують його, тому продукти купуйте свіжі, а овочі готуйте над паром або їжте сирими.

КЛІТКОВИНА. Клітковина повинна складати значну частину вашого щоденного раціону, оскільки вона запобігає запорам, частим під час вагітності. Головні постачальники клітковини - фрукти і овочі, яких ви можете їсти дуже багато. Не захоплюйтеся висівками - вони заважають засвоєнню інших поживних речовин. Джерел здобуття клітковини і без того досить.

ФОЛІЄВА КИСЛОТА. Необхідна для розвитку центральної нервової системи дитини, особливо в перші тижні. Організм цією речовиною не запасається, а під час вагітності потреба в ньому зростає у багато разів, тому дуже важливо, щоб до вашого раціону вона потрапляла щодня. Багате джерело фолієвої кислоти - свіжа зелень і овочі. Їх треба готувати над паром або їсти сирими, оскільки значна частина речовини під час приготування руйнується.

ЗАЛІЗО. Заліза потрібно багато. Дитя накопичує його в своєму організмі для розвитку після народження. Кров, що виробляється організмом матері, має бути насичена залізом. Залізо тваринного походження засвоюється легше, ніж рослинного (боби, сушені фрукти). Якщо ви не їсте м'яса, вживайте інші продукти, багаті залізом і вітаміном С. Гарним джерело заліза - печінка, але в ній багато вітаміну А, надлишок якого небезпечний для плоду. Тому блюд з печінки під час вагітності слід уникати.

ВЕГЕТАРІАНСТВО. Якщо ваш щоденний раціон включає в себе всілякі, багаті білком продукти, а також свіжі фрукти і овочі, значить, дитя забезпечене всіма необхідними речовинами. Єдине, чого бракуватиме організму, - це заліза, яке з рослинної їжі засвоюється погано. Щоб заповнити його недостачу, вам, можливо, призначать мінеральні добавки. Якщо ви на суворій вегетаріанській дієті, що не допускає навіть молочних продуктів, можуть знадобитися також кальцій, вітамін D і вітамін В 12.

СІЛЬ. Зловживання сіллю - шкідлива звичка. Під час вагітності - особливо, оскільки це може стати одній з причин гестозу і важких набряків. намагайтеся не їсти солоного.

РІДИНА. Під час вагітності вкрай важливо берегти нирки і запобігати запорам. Кращий засіб для цього - вода. Пийте вволю.

10 СКЛАДОВИХ сир, молоко: кальцій, білки; зелень, овочі: вітамін С, клітковина, фолієва кислота; пісне м'ясо: білки, залізо; цитрусові: вітамін С, клітковина; м’ясо птиці: білки, залізо; родзинки, чорнослив: залізо; сардини: кальцій, білки, залізо; біла риба: білки; житній хліб: білки, клітковина, фолієва кислота; макарони, нешліфований рис: клітковина.

ВІТАМІНИ. Приймати фолієву кислоту рекомендується протягом перших 3 місяців вагітності. Препарати заліза вам можуть прописати в разі анемії, хоча частина лікарів призначають їх всім вагітним жінкам. Якщо раціон збалансований, вам, напевно, більше нічого не знадобиться.