Домашня піца для дитячого сніданку


Домашня піца для дитячого сніданку

Н

е так давно ваш малюк вчився ходити, і ось вже він, з величезним букетом, збирається цього року в перший клас. Школа - це величезні зміни в житті дитини, і в розкладі, і в збільшеному навантаженні, і, природно, в раціоні, тому потрібно заздалегідь продумати, чим ви будете годувати всезнайку вранці.

На жаль, недосип і ранкова метушня часто призводять до того, що першокласники не снідають нормально, обмежуючись, у кращому випадку, йогуртом. Це велика помилка дорослих! Справа в тому, що сніданок - головний прийом їжі, і привчати дитя до цього варто з ранніх років - це істотно знизить ризик шлунково-кишкових проблем у старшому віці. Крім того, інтелектуальне навантаження в школі вимагає достатньої і постійної кількості глюкози в крові, що досягається включенням в раціон складних вуглеводів - каш, картоплі, зернового хліба.

Сніданок може складатися з тарілки каші (краще всього - вівсяної) з молоком і невеликої кількісті масла або омлету з грінками, сирної запіканки з фруктами або овочами. Словом він повинен бути ситним і різноманітним.

Якщо дитина категорично відмовляється їсти вранці, то, швидше за все, це означає, що вона ще не прокинулась. На жаль, вихід один - класти спати і піднімати на півгодини раніше, щоб малюк встиг нагуляти апетит до виходу з дому.

Для учнів молодших класів вкрай важливий режим - 4-5-разове харчування через рівні проміжки часу. Навіть якщо дитина з якихось причин не ходить до шкільної їдальні, дайте їй з собою «тормозок» з улюбленим бутербродом, домашньою випічкою і т.д., питний йогурт в запечатаній пляшці чи пакетик соку або термос з чаєм. Для перекусу в портфель можна покласти яблуко або банан, пакетик мигдалю, очищених волоських горіхів або трохи промитих сухофруктів. Уникайте шоколадок - вони, по-перше, «перебивають» апетит, по-друге, не насичують по-справжньому. Хорошим варіантом шкільного «похідного» сніданку або обіду може стати закрита домашня піца - вона повністю збалансована за поживними речовинами і дуже смачна.

Для тіста:

- 1 склянка борошна,
- 80 мл мінеральної води без газу,
- 5 г сухих дріжджів,
- 1 ст. л. оливкової олії.

Для начинки:

- 500 г курячого філе,
- 1 качан салату романо,
- 250 г нежирного домашнього сиру (творога),
- 4 ст. л. тертого пармезану,
- 2 білка, 1 зубчик часнику,
- 4 гілочки петрушки,
- 2 ст. л. оливкової олії,
- Сіль, перець.

Розвести дріжджі в невеликій кількості теплої води. Борошно просіяти гіркою, додати сіль, мінеральну воду, оливкове масло і дріжджі. Вимісити тісто, покласти його у велику миску, присипати борошном, накрити і залишити на 1 годину. Тісто обім’яти і залишити ще на 1 годину.

Включити духовку, встановити температуру 160 ° С.

Розігріти 2 ст. л. оливкової олії на сковороді, обсмажити куряче філе, кілька разів перевернувши, протягом 15 хвилин. Дати охолонути, потім нарізати кубиками. Часник очистити і подрібнити, петрушку вимити, обсушити і дрібно нарізати. Салат романо розібрати на листя, вимити, обсушити і нарізати дуже тонкою соломкою. Ретельно перемішати в мисці всю зелень, сир, пармезан, часник і 1 білок.

Розкачати тісто в тонкий круг. Викласти на одну половину приготовлену начинку, відступивши від краю 1,5 см. Зверху розкласти шматочки курки. Змастити вільні краї білком, що залишився. Скласти тісто навпіл і щільно притиснути краї.

Поставити піцу в духовку і готувати 25 хвилин.

Приємного апетиту!