Харчова алергія


Харчова алергія

Х

арчова алергія у дитини – одна з гострих проблем для усіх членів сім'ї: вона різко знижує якість життя і дитини, і його близьких. Наявність алергії – це обґрунтований привід для тривоги. Не випадкові, тому і питання, які зазвичай задають батьки: Чому алергія виникла, якщо ніхто в сім'ї ніколи не був алергіком? Чи пройде алергія з віком сама? Чи переросте вона у бронхіальну астму? Чим годувати дитину? Обмеження в дієті можуть бути шкідливі для нього? Як довго давати ліки, і чи шкідливі вони? Чи небезпечні гормональні мазі? Давайте спробуємо разом розібратися в цих питаннях.

Що ж таке алергія? Алергія – це незвичайне реагування на звичайні дії. Схильність до неї – це, як правило, успадкована ознака. Алергія виражається в підвищеній здатності виробляти реагінові антитіла у відповідь на дію різних чинників. Алергічні реакції за своєю суттю – захисні реакції, але надмірні. Це реакції надмірного захисту. Поширеність харчової алергії висока, більше 55% дітей мають ті або інші прояви харчової алергії. Перші прояви виникають рано – в 3-4 місяці і за часом співпадають з введенням догодовування або прикорму. Але буває і так, що перші прояви виникають вже на першому місяці навіть на тлі грудного вигодовування. Чому це відбувається? Які чинники допомагають реалізуватися схильності до алергії? Головним чином – це перевантаженість і підвищена проникність бар'єрів, створених природою: плаценти, шлунково-кишкового тракту, шкіри. Відбувається це при токсикозі вагітності, гінекологічних захворюваннях матері, загально соматичних захворюваннях, що супроводжуються гіпоксією, при палінні і прийомі алкоголю. У цих випадках через пошкоджену плаценту проходить алерген, а плід сам виробляє реагінові антитіла вже з 15-го тижня внутрішньо утробного розвитку. Ці антитіла можна виявити в пуповинній крові вже при народженні, хоча клінічних симптомів може доки і не бути, якщо мати годує дитину грудьми і дотримується гіпоалергенної дієти. Якщо ж дитина знаходиться на штучному вигодовуванні, і має внутрішньо утробну сенсибілізацію, шкірні прояви харчової алергії з'являються з перших днів його життя.

Чинники розвитку і прояв алергії. Які чинники в післяпологовому періоді сприяють розвитку харчової алергії у дитини? В першу чергу – порушення захисної функції шлунково-кишкового тракту. Цю функцію визначає рівень секреції травних залоз, рівень секреторних імуноглобулінів і відповідна реакція клітинних механізмів захисту. Усе це забезпечує природну толерантність. Зрив природної толерантності шлунково-кишкового тракту може статися з різних причин: коли дитина вигодовується їжею, що не відповідає зросту, не адаптованими сумішами; коли є перегодовування; при патологіях шлунково-кишкового тракту. Усі ці чинники тільки полегшують розвиток харчової алергії. Проявляти себе харчова алергія може по-різному. В принципі можуть бути зачеплені усі системи, але найчастіше алергія вражає шкіру і шлунково-кишковий тракт. При тривалому контакті з алергеном формується алергічне захворювання. На шкірі проявляється атопічний дерматит, який у своєму розвитку проходить ряд фаз, від дитячої до дорослої. Дитячій фазі властиві рожеві щоки, почервоніння і сухість шкіри розгинальних поверхонь рук і ніг, сідниць. Раніше було прийнято називати такі прояви "діатезом". Дорослій фазі властиві глибші структурні зміни шкіри, вона стає занадто чутливою. Загострення вже не так легко угрузати із споживанням алергенного продукту. Шкірні зміни тепер можуть з'являтися з різних причин – від стресу до зміни погоди.

Захворювання найважче піддається лікуванню, якщо вчасно не звернеться до фахівців і процес стане хронічним. Правильне годування – частина лікування Одним з основних важливих моментом в лікуванні харчової алергії являються гіпоалергенні дієти. Вони індивідуальні. Але найчастіше першим значимим алергеном є коров'яче молоко. Нагодувати дитину без молока, якщо вона не отримує груди матері – складна проблема, особливо для перших шести місяців життя. Але і вона вирішувана. На нашому ринку з'явилося досить багато сумішей на основі білку сої. Окрім сумішей на основі білку сої є суміші на основі розщепленого білку лікувального і профілактичного призначення. Краще, якщо ви виберете суміш разом з лікарем з урахуванням клінічних проявів і визначите тривалість призначення. Часто батькам здається, що їх дитина голодує. Але жорсткі дієти призначаються лише на період загострення, а надалі на тлі терапії дієта розширюється, головним чином, за рахунок продуктів прикорму. Дієти складаються індивідуально з урахуванням непереносимості продуктів. Дуже корисно вести харчовий щоденник паралельно з розширенням дієти, це дозволить краще орієнтуватися в причинах по виникненню загострення. Прикорм дітям, що страждають атопічним дерматитом, призначається приблизно в ті ж терміни, що і іншим малюкам. У перший прикорм – овочеве пюре. Рекомендується вводити кабачки, патисони, цвітну, білокачанну, брюссельську капусту, картоплю. До овочевого пюре додають рослинну олію (соняшникову, кукурудзяну або оливкову). Другий прикорм – без молочні каші. Найменш алергенним з круп є кукурудзяна і гречана, більше алергенна – вівсяна і манна. Каші готують на воді або спеціальній суміші, додають топлене або рослинне масло. Третій прикорм – у вигляді другого овочевого або овочево-круп’яного блюда. З фруктів і ягід перевагу віддають яблукам зеленого і білого забарвлення, груші, білій смородині, білій черешні, жовтій сливі. Низьку алергенність мають також агрус, голубика і брусниця.

Не боятися ліків. Медикаментозне лікування призначається лікарем з урахуванням віку, гостроти, поширеності процесу, ефективності попереднього лікування. Не слід боятися курсового лікування: 1-2 дні медикаментозного лікування, звичайно ж, недостатньо. Алергічне запалення повинне стихнути, а для цього потрібно 4-6 тижнів лікування, а іноді і довше. Місцева терапія при шкірних проявах харчової алергії підбирається з урахуванням вираженості запальної реакції і наявних структурних змін шкіри. Нерідко батьки лякаються мазей, які містять гормони. Не слід боятися призначення їх в гостру фазу. Не треба примушувати страждати дитину – хто випробовував хоч раз пульсуючий свербіж, зрозуміє це. Останнє покоління мазей, які містять гормони, має дуже малу системну дію, і вони можуть бути призначені на короткий термін без шкоди. При хронічних, тривалих процесах лікарі, як правило, призначають комбіновані засоби.

Бронхіальна астма. "Чи може харчова алергія пройти сама, чи не перейде вона у бронхіальну астму"? – таке питання часто ставлять лікареві батьки. У деяких дітей до 1,5-2 років шкірні прояви харчової алергії стихають або зникають зовсім. Це пов'язано з багатьма чинниками: дозріванням шлунково-кишкового тракту, віковою імунологічною перебудовою і так далі. Але у ряді дітей харчова алергія є стартовою для розвитку інших форм сенсибілізації: пилковий, побутовий. З віком може розвинутися бронхіальна астма. У кожного пацієнта свій варіант розвитку. Тому пускати процес на самоплив ні в якому разі не можна. Якщо у новонародженого є чинники ризику по розвитку харчової алергії, потрібний ретельний догляд за шкірою, уважне введення прикорму, нормалізація функції шлунково-кишкового тракту дитини. І, звичайно ж, необхідним є своєчасне обстеження для виявлення значимих алергенів. Профілактику харчової алергії необхідно проводити ще до народження дитини. Все-таки здорові діти народжуються в лоні здорової жінки, тому майбутнім мамам треба піклуватися про своє здоров'я. Кинути шкідливі звички, пролікувати осередки інфекції, не застосовувати без нужди ліків і алергенів, а після народження дитини треба постаратися годувати його грудьми, адже в цьому божественне призначення жінки!