Здорове і правильне харчування дітей


Здорове і правильне харчування дітей

Д

ля дитячого віку характерні збільшення росту і ваги, а також значно змінилася кількість і розподіл жирової тканини. Все це вимагає зміни звичок, пов’язаних з їжею, – організм слід забезпечити енергією і поживними речовинами.

Дефіцит поживних речовин на цьому етапі максимального зростання може мати плачевні наслідки: невисокий зріст, низьку кісткову масу, пізній початок статевого дозрівання. Головні поживні речовини в дитячому віці – це білки, залізо, кальцій, вітамін С і цинк. За психічними та соціальними причинами діти заперечують сімейні традиції та звички, придбані в дитинстві.

Вони самі готують собі їжу, частіше харчуються поза домом, нерідко режим їх харчування збивається, і воно стає незбалансованим. Яким повинне бути правильне і збалансоване харчування у дитячому віці, дізнайтеся у статті на тему «Здорове і правильне харчування дітей».

Рекомендації з харчування

Дуже важко дати стандартні рекомендації, які підходять відразу для всіх дітей, оскільки всі вони різні. Нижче пропонуються загальні поради, сприяють здоровому способу життя.

Вуглеводи. Вони повинні складати 50% від добової кількості спожитих калорій.

Білки. Приблизно 15-20% від добової кількості калорій, в першу чергу мова йде про рослинні джерела білка.

Жири. Повинні складати близько 30 – 35% від загальної добової кількості калорій, до них повинні входити насичені, мононенасичені і поліненасичені жирні кислоти. Не забувайте, що при належному споживанні жирів організм отримує всі есенціальні амінокислоти, необхідні для вироблення різних метаболітів і жиророзчинні вітаміни.

Мінеральні речовини. Організм потребує в першу чергу в кальцію (1200 мг на добу), заліза (2 мг на добу для юнаків і 5 мг на добу для дівчат після встановлення менструального циклу) і цинку (12 мг на добу для юнаків і 15 мг на добу для дівчат ).

Вітаміни. Важливо задовольняти потреби дітей у вітамінах A, D, фолієвої кислоти, В12, В6, рібофлавині, ніацині і тіаміні. Основні джерела всіх цих вітамінів – фрукти і овочі.

Секрети правильного харчування для дітей

Продукти, корисні для опорно-рухової системи, багаті білками і утворюють 2 з 7 основних груп продуктів – молоко і молочні продукти, а також м’ясо, риба, яйця. Молоко і молочні продукти: 650-850 мл крім порції сиру (150-200 г) не менше одного разу на день. М’ясо або риба: порція вагою 150-200 г один раз на день.

Яйця: один раз на день, чотири рази на тиждень. Якщо яйця замінюють м’ясо або рибу, їх потрібно два рази на день.

Джерела енергії. До них відносяться злаки, борошно, борошняні вироби – хліб, макарони, випічка, рис, цукор. Всі вони багаті вуглеводами. У цю групу входить багато продуктів, що піддаються інтенсивній обробці (хліб, макарони, випічка та інші), виготовлені з білого борошна, зазвичай пшеничного. Цукор і інші підсолоджувачі в цій групі не відносяться до основних і необхідних продуктів: це так звані порожні калорії. Важливо харчуватися не менше два рази на день, не переїдати, споживати цукор і вуглеводи (картопля, рис, макарони, хліб тощо), особливо на сніданок.

До продуктів, що регулюють роботу організму, належать джерела вітамінів і мінеральних речовин – в них багато клітковини, а також води. Дуже важливо їсти фрукти і овочі – як сирі, так і піддані тепловій обробці. Рекомендується з’їдати одну порцію салату в день і приблизно 3-4 фрукти. Споживання води має бути достатньою, близько 2 л на добу, а споживання солодких напоїв – дуже помірним. Важливо пояснити дитині, наскільки шкідливі його організму спиртні напої.

Добове споживання продуктів різних груп, рекомендовані для дітей:

3-4 порції молока і молочних продуктів;

2 порції м’яса, або риби, або яєць;

6-8 порцій злаків і бобових;

2-4 порції фруктів;

3-5 порцій овочів;

Помірне споживання рослинних і тваринних жирів, цукру і солодощів.

Тепер ми знаємо, яким має бути здорове і правильне харчування дітей.